FITNESS TRENÉR ŠIK | Užijte si Vánoce, ale mlsejte zdravě. RECEPTY
16724
single,single-post,postid-16724,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Užijte si Vánoce, ale mlsejte zdravě. RECEPTY

Cukroví

Užijte si Vánoce, ale mlsejte zdravě. RECEPTY

Celý rok makáte v posilovně, odpíráte si a rýsujete postavu, a tak si myslíte, že si můžete na konci roku dopřát, co hrdlo ráčí? A není to škoda? Podle odborníků se totiž přemíra cukru, živočišných tuků a nedostatek pohybu negativně projeví na váze. Průměrně prý přibereme přes svátky tři kila. Nejde totiž o to, že na jeden den zapomeneme na pravidla a sníme vše, na co máme chuť. Problematické období trvá celý měsíc – na začátku prosince je mikulášská nadílka, pak pečeme cukroví… Přejídání skončí až po Novém roce.

Ale dobré jídlo k Vánocům patří, tak co s tím? Není třeba zakazovat si vše oblíbené, důležité je najít zdravější alternativy a kvalitnější suroviny, než je obvyklé. Dobrým příkladem je například cukroví. Sladké dobroty plné cukru, másla a bílé mouky jsou totiž doslova kalorické bomby, 100 gramů téhle vánoční pochoutky může mít víc než 500 kalorií. Udělejte si letos cukroví trochu zdravější, máme pro vás skvělé recepty.

Datlovo-ořechové kuličky
Na každých 100 gramů datlí použijte 20 gramů ořechů. Datle předem namočte, aby změkly, poté vodu slijte a datle dejte společně s ořechy do mixéru. Dochutit můžete kakaem, karobem, vanilkou nebo třeba solí. Z mixovaného těsta vyválejte kuličky, které můžete ještě následně obalit v kokosu, drcených oříšcích, skořici a podobně. Variant můžete udělat hned několik.

Cizrnové pralinky
Další skvělý tip na nepečené cukroví, jehož základem budou luštěniny. Plechovku cizrny slijte a kuličky rozmixujte v mixéru na hladkou pastu. Přidejte 4 lžíce nějakého sladkého sirupu nebo medu, 4 lžíce kokosové mouky a lžičku obyčejného či nějakého oříškového másla. Promixujte. Ze vzniklé hmoty válejte kupičky, které namočíte v rozpuštěné čokoládě a následně obalíte například v konopném či sezamovém semínku.

Citronové pusinky
5 hrnků špaldové mouky, 1/2 hrnku vody, 3/4 hrnku nějakého sladidla, 1/3 hrnku zdravého oleje, kůra a šťáva z jednoho bio citronu, 2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů, špetka soli

Všechny ingredience v míse smícháme a vytvoříme řidší těsto, které naplníme do zdobičky. Tou na plech vyložený pečicím papírem tvoříme pusinky, které pečeme 15 minut na 180 stupňů.

Medové dýňové perníčky
150 g vařené dýně, 100 g medu, 1 vejce, 100 g másla, 120 g fruktózy, 400 g špaldové mouky, 1 lžička jedlé sody, perníkové koření

Vařenou dýni  osušte a rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, med a fruktózu a míchejte v hladkou hmotu. Přidejte špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujte do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přidejte mouku. Lepivost těsta záleží na konzistenci medu. Těsto nechte uležet do druhého dne na chladném místě.  Vyválejte plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujte tvary. Pečte zhruba 12 min na 170 stupňů nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté.

Ať už vsadíte na na tradiční, nebo netradiční cukroví, nikdy nezapomínejte na pohyb. Ten podporuje metabolismus a posiluje imunitu, budete se cítit lépe a nakonec ani nepřijmete tolik kalorií.

VSTUPNÍ DIAGNOSTIKA POHYBOVÉHO APARÁTU ZCELA ZDARMA!